Romero

Rosemary / Romero

romero

Rosmarinus officinalis, commonly known as rosemary, is a woody, perennial herb with fragrant, evergreen, needle-like leaves and white, pink, purple, or blue flowers, native to the Mediterranean region. It is a member of the mint family Lamiaceae, which includes many other herbs. The name “rosemary” derives from the Latin for “dew” (ros) and “sea” (marinus), or “dew of the sea”,because in many locations, it needs no water other than the humidity carried by the sea breeze to live. 

Rosemary is an aromatic evergreen shrub that has leaves similar to hemlock needles. The leaves are used as a flavoring in foods such as stuffings and roast lamb, pork, chicken and turkey. It is native to the Mediterranean and Asia, but is reasonably hardy in cool climates. It can withstand droughts, surviving a severe lack of water for lengthy periods.Forms range from upright to trailing; the upright forms can reach 1.5 m (5 ft) tall, rarely 2 m (6 ft 7 in). The leaves are evergreen, 2–4 cm (0.8–1.6 in) long and 2–5 mm broad, green above, and white below, with dense, short, woolly hair. The plant flowers in spring and summer in temperate climates, but the plants can be in constant bloom in warm climates; flowers are white, pink, purple or deep blue.

Rosemary is used as a decorative plant in gardens and has many culinary and medical uses. The plant is said to improve the memory. The leaves are used to flavor various foods, such as stuffings and roast meats.

El romero, es una especie del género Rosmarinus de la familia Lamiaceae, cuyo hábitat natural es la región mediterránea.

El romero es un arbusto leñoso de hojas perennes muy ramificado y ocasionalmente achaparrado y que puede llegar a medir 2 metros de altura. Los tallos jóvenes están cubiertos de borra -que desaparece al crecer- y tallos dañosos de color rojizo y con la corteza resquebrajada.

Las hojas, pequeñas y muy abundantes, presentan forma lineal. Son opuestas, sésiles, enteras, con los bordes hacia abajo y de un color verde oscuro, mientras que por el envés presentan un color blanquecino y están cubiertas de vellosidad. En la zona de unión de la hoja con el tallo nacen los ramilletes floríferos.

Las flores son de unos 5 mm de largo. Tienen la corola bilabiada de una sola pieza. El color es azul violeta pálido, rosa o blanco, con cáliz verde o algo rojizo, también bilabiado y acampanado. Son flores axilares, muy aromáticas y melíferas ; se localizan en la cima de las ramas, tienen dos estambres encorvados soldados a la corola y con un pequeño diente.

El fruto, encerrado en el fondo del cáliz, está formado por cuatro núculas de 1,5-3 por 1-2 mm, ovoides, aplanadas, color castaño claro con una mancha clara en la zona de inserción.

El romero es tradicionalmente conocido por  sus propiedades estimulantes, antirreumáticas, tónicas, emenagogas, anti-anémicas, antioxidantes, bactericidas, relajantes, anti-inflamatorias, fortificantes, ambientadoras y purificadoras.

 

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